Databaser til digitale billeder

Jeg har kigget på to programmer, der kan bruges til at finde rundt i gamle billeder via nøgleord. Media Center Plus er ikke imponerende, mens IMatch er.

Når man har taget flere hundrede eller flere tusinde billeder, så opstår der et kaos. Det bliver svært at finde rundt i billederne. Og det bliver især svært at finde lige det gamle billede, som du skal bruge nu. Løsningen er databaser. Jeg har kigget på to slagsen. 

Det første program er Media Center Plus 3.1 fra firmaet Jasc. Programmet kan købes separat for 29 dollar på denne hjemmeside, men jeg er så heldig at have en såkaldt Aniversary Edtion af billedbehandlingsprogrammet Paint Shop Pro 7 (PSP), hvor det følger med gratis. Du kan stadig købe PSP 7 i denne variant. 

Media Center Plus er helt uafhængigt af PSP. Programmet kan bruges til at oprette såkaldte albums, der rummer miniaturer (thumbnails) af mange billeder. Man kan sortere billederne og man kan udskrive kontaktark. Det vigtigste er dog, at man kan skrive såkaldte kommentarer og nøgleord til hvert billede, som man siden kan bruge til søgning. 

Har du for eksempel skrevet “fødselsdag” som nøgleord på nogle billeder, så kan du senere finde disse billeder ved at skrive dette søgeord. Man kan markere mange billeder ad gangen og nøjes med at skrive nøgleordet ét gang. Det gør det unægteligt noget lettere. 

Umiddelbart løser Media Center Plus problemet med at finde gamle billeder, men programmet har nogle indbyggede svagheder, der efter min mening gør det helt ubrugeligt. Media Center Plus kan ikke dele billederne i albummet op på flere sider, som man kan bladre i. Alle billeder bliver vist på én side. Det vil sige, at der er en logisk begrænsning. Putter man et par hundrede billeder ind i et album, mister man let overblikket. 

Det bliver endnu værre, når man søger. Media Center Plus markerer de fundne billeder i stedet for at skjule alle andre. Det betyder, at man skal spole gennem flere hundrede billeder, der ikke hører til søgeresultatet, for at se resultatet af en søgning. I praksis gør den detalje programmet ubrugeligt for mig. 

https://weddingcompany.dk/wedding-photographers-copenhagen/

https://weddingcompany.dk/bryllupsfoto-ved-bryllupsfotograf/

https://weddingday.dk/bryllupsfotograf/

https://bryllupsfotograf.pixieset.com

http://linkfar.blogspot.dk

Der findes heldigvis andre programmer, der løser denne opgave. Jeg har også prøvet IMatch, som Microsoft reklamerer voldsomt for på firmaets Windows XP-sider. IMatch er ikke lavet af Microsoft, men de to firmaer har åbenbart lavet en eller anden form for aftale. 

Man kan hente en 30 dages prøveversion på denne hjemmeside. Vil man beholde programmet efter de 30 dage, er prisen 50 dollar. 

IMatch kan langt mere end Media Center Plus. Der er for at sige det mildt – ingen konkurrence. IMatch kan vise billeder på sider. Man kan have et hierarki af mapper i en database, der modsvarer dine mapper på harddisken. Det er ganske smart, og det betyder også, at man ikke ser alle billeder i albummet på én gang. 

IMatch bruger også nøgleord og kommentarer, og til forskel fra Media Center Plus, så bliver søgeresultatet vist i et særskilt vindue. 

Programmet rummer en mængde faciliteter til billedbehandling, men de er ikke værd at nævne, for IMatch er ikke nogen konkurrent til værktøjer som Paint Shop Pro eller Photoshop. Man skal kun se på IMatch som et program til at arkivere og søge efter billeder. 

IMatch understøtter Canons RAW format, hvilket vil sige, at man kan se billeder i dette format som miniaturer. Det er imponerende. Det er der ikke mange andre programmer, der gør. Jascs Media Center Plus gør for eksempel ikke. 

Det virker umiddelbart som om, at IMatch kan alt, hvad man kan forlange af et sådan program. Det har dog det minus, at der er et utal af menupunkter, knapper og muligheder. Programmet er ikke for amatører, der skal ordne billeder en gang i mellem. Det er for seriøse brugere med et konstant behov. Den anden gruppe kan kigge på Media Center Plus, hvis de kan leve med begrænsningerne i det program. 

Originally posted 2020-05-19 22:55:09.

Én kommentar til “Databaser til digitale billeder”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *