Pas på dyre udskrifter

Inkjet-printere er billige i indkøb, og de leverer gode billeder, men drifsprisen er skyhøj. Det er billigere at sende billederne til fremkaldelse, hvis man er efter 10×15. Online-fremkaldere som PhotoCare giver dog uforudsigelige farver.

Der er god grund til at se sig for, når man skal have sine digitale billeder på papir. Mange bruger en inkjet-printer til det, men det er en dyr løsning. Det er tit billigere at sende billederne til fremkaldelse. En tredje mulighed er de dedikerede dye-sublimation foto-printere, men de er meget dyre at have med at gøre. 

Jeg anbefaler normalt en række af Epsons printere, hvis man er til inkjet – altså blæk. Epson 890 printer kant til kant på både A4 og mindre stykker papir som foto-størrelsen 10×15 centimeter. Printeren koster omkring 1.800 kroner. Ofrer man 3.600 kroner på storebror Epson 1290, får man kant til kant udskrifter på A3. Printerens pris er imidlertid meget lille i forhold til driftsomkostningerne. Blæk og papir er nemlig dyrt. 

https://borgerligvielse.blogspot.dk

https://fotografer-bryllup.blogspot.dk

https://bryllupsfotografne.blogspot.dk

https://bryllupsfotografvoresstoredag.blogspot.dk

https://fotografaalborg.blogspot.dk

https://fotograffredericia.blogspot.dk

https://fotografhorsens.blogspot.dk

https://fotografkolding.blogspot.dk

https://fotografodense.blogspot.dk

https://fotografrodekro.blogspot.dk

https://fotografsilkeborg.blogspot.dk

https://fotografvestjylland.blogspot.dk

https://fotografer-fotograf.blogspot.dk

https://bryllupsfotografiets.blogspot.dk

https://portraet-fotograf.blogspot.dk

https://portraetfotografen.blogspot.dk

https://professionelbryllupsfotografi.blogspot.dk

https://raadhusbryllup.blogspot.dk

Uafhængige medier har beregnet, at det koster 7,25 kroner i blæk at skrive en A4 side ud på Epson 890. Det svarer nogenlunde til 1,81 for 10×15. Hertil kommer prisen på papir. Prisen for et Epson-papir i 10×15 er 2,85, hvilket er uforholdsmæssigt dyrt i forhold til prisen på A4. Det giver hele 4,66 for et billede i 10×15. 

Sammenligner man det med de billigste online fremkaldere, så er printerne hurtigt udkonkurreret. Her kan man nemlig købe 10×15 for cirka 1,95 kroner plus forsendelse. Forsendelse er typisk en 25-30 kroner uanset hvor mange billeder, man sender ind. 

Et A4-ark koster cirka 5,90, så den samlede pris for en A4-udskrift er hele 13,15 kroner. Her begynder online-forretninger imidlertid at få problemer med prisen. PhotoCare forlanger uhørt 23,95 kroner for A4, mens Jubii er noget mere rimelig med 14,99 kroner. Men den økonomiske fordel er røget. Nu er det lige så billigt at udskrive selv. 

Man kan vælge at placere fire billeder på A4 og klippe arket ud bagefter. Det gør tingene billigere, men man skal være opmærksom på, at en fjerdel A4 ikke er 10×15. Placerer man billederne i et traditionel fotoalbum, så passer de ikke. Prisen for et sådan billede er omkring 3,29 kroner. Billedet bliver i øvrigt cirka 14,5 x 10,5 centimeter. Og det er stadig dyrere end online fotohandlere som Photocare og Jubii. 

Den tredje mulighed er de lækre dye-sublimation printere som Canon CP-100, der dog kun kan skrive 10×15 eller mindre. Den printer har en opløsning på sølle 300 gange 300 dpi, men det skal man ikke lade sig snyde af. Dye-sublimation giver smukke løbende farveovergange, fordi udskrifterne ikke er baseret på prikker som inkjet. En anden detalje er, at den slags printere forsyner billedet med en gennemsigtig overflade efter udskrift, der beskytter billedet effektivt mod vand og ridser. 

Problemet er imidlertid prisen. Canons printer koster lidt over 2.300 kroner, men det er lige så dyrt at skrive ud som på inkjet. Man køber en særlig pakke med 36 papirer i 10×15 og tilhørende farve. Det koster 130 kroner, hvilket gør, at prisen pr. billede bliver 3,60 kroner. 

Minus ved fremkaldelse

Der er godt argument for printer og mod fremkalder. Ved at kalibrere skærmen ordentligt og installere ICC-profiler til skærm og printer kan man få forudsigelige farver. Det vil sige, at de farver, som man ser på skærmen, er de samme farver, der kommer på papir. 

Det lyder jo logisk, men det er det ikke. Gør man ikke noget for det, kommer farverne ikke til at passe. 

Det kan man gøre med inkjet-printere og andre printere, men det kan man ikke med online fremkaldere. Jeg har diskuteret sagen med PhotoCare. Billederne fra dem rummer farver, som ikke passer med farverne på min skærm, og PhotoCare udleverer ikke ICC-profiler. 

Firmaet foreslår, at man prøver at kalibrere sin skærm efter de billeder, man får tilbage fra dem. Det er måske muligt, men det er i hvert fald ikke let. Jeg kan ikke gennemskue hvordan. 

Hvis man virkelig dyrker digital foto og bruger timer på at billedbehandle sine billeder, så er indsatsen jo totalt spildt, hvis en fremkalder som PhotoCare leverer billeder med andre farver end dem, man har på skærmen. 

Et andet problem er beskæring. Jeg har møjsommeligt beskåret og interpoleret mine billeder til 10×15 i 430 DPI efter PhotoCares beskrivelser, og alligevel kommer billederne tilbage og er beskåret. Det er et kæmpe minus. PhotoCare siger, at det kan de ikke gøre noget ved. Det er altså en pris, man skal betale. 

Originally posted 2020-09-19 05:00:20.

2 kommentarer til “Pas på dyre udskrifter”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *