Sådan virker unsharp mask

De fleste har lært, at man skal køre unsharp-mask på sine digitale billeder. Rob Galbraith, der er en af de største guruer inden for digital foto, kører filtret igennem to gange.

Rob Galbraith har skrevet en meget interessant artikel om skarphed i digitale billeder, der kan læses på Microsofts hjemmeside. Jeg har længe været usikker på, hvor meget unsharp-mask, billeder skulle have. Jeg har også eksperimenteret med helt at undlade at bruge denne maske, selvom det er børnelærdom, at alle digitale billeder skal gøres skarpere med den ulogiske maske unsharp-mask. 

Rob Galbraith kører overraskende nok filtret eller masken igennem to gange. Jeg synes personligt, at billederne bliver for digitale at se på, men der er en forklaring. Rob Galbraith siger, at første hug er for at kompensere for kameraets såkaldte low-pass filter, mens andet hug er for at kompensere for printerens blødgøren. 

Han siger, at for at kompensere for kameraets low-pass filter skal man køre med radius 0,3 til 0,5. Amount skal være 200-500 procent. Threshold skal være 0-2. 

Det er lidt mere kompliceret at give gode værdier for kompensation i forbindelse med udskrift, fordi der er forskel på printere. En god inkjet-printer skal have radius på 0,6 til 0,8. Men jo større udskrifter, jo større radius. Threshold bør holdes under 10. Amount afhænger af billedet. Her må man eksperimentere. 

Prøv at se ovennævnte billeder. Det er et udsnit i 100 procent fra et Olympus E-10. Det øverste billede er taget direkte fra kameraet, mens billedet nedenunder har fået unsharp-mask med radius lig 0,5, amount lig 200 og threshold lig 0. Det nederste billede har fået endnu en unsharp-mask med radius 0,6, amount 100 og threshold 3. 

Det andet billede er ikke overraskende meget skarpere end originalen, men det tredje er for meget. Det er dog snyd, for her er der ifølge Galbraith kompenseret for udskriften – ikke skærmen. Det vil sige, at man skal vurdere dette billede på papir. 

Hvis du bruger et kamera som Canon G2, så bør du også bemærke, at kameraet selv gør billederne skarpere med en indbygget unsharp-mask. Det samme gælder for farvemætning og kontrast. Du skal ikke tro, at fordi du vælger værdierne 0 ud for disse tre i menuen, så gør kameraet ikke noget. Værdien 0 betyder, at kameraet gør billedet lidt skarpere, øger farvemætningen og øger kontrasten. Du kan eksperimentere med værdierne -1 ud for disse tre. Det har jeg forsøgt, men så bliver billederne meget (for) bløde.

Originally posted 2020-09-18 12:09:14.

2 kommentarer til “Sådan virker unsharp mask”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *