Mange fravælger RAW formatet, fordi det koster tid, men det har også fordele. Det giver ekstra kvalitet. RAW giver det, som kameraet ser uden bearbejdning, mens JPEG kræver bearbejdning og komprimering i kameraet.
Der er kvalitet at hente i Canons RAW format frem for det mere udbredte JPEG format, men prisen er, at det tager lang tid – meget lang tid endda – at behandle billederne på pc’en bagefter. I slutningen af artiklen er et link til et program, der konverterer RAW op til tre gange hurtigere end Canons programmer.
Canon G2 gemmer RAW billeder med 10 bit pr. pixel, mens dyrere modeller som D60 gemmer 12 bit pr. pixel. Det lyder jo ikke af meget, når man tænker på, at et standard JPEG billede rummer 24 bit pr. pixel, men der er en forklaring.
Først og fremmest er alle digitale kameraer farveblinde. Det kan godt være, at G2 rummer næsten 4 millioner pixels, men hver af disse pixels kan kun se én farve. Farven afhænger af farvemodellen. G2 bruger RGB, hvilket vil sige, at hver pixel kun kan se røde, grønne eller blå farver. Hvis billedet kom ind i computeren uden videre, ville det sandsynligvis se sjovt ud. Andre kameraer bruger i øvrigt andre modeller som YMCG (gul, magenta, cyan og grøn).

Kameraer
Kameraer bruger ligesom alle andre digitale kameraer “snyd” for at lave rigtige billeder ud af disse farveblinde pixels i CCD-chippen. Kameraet interpolerer farverne, hvilket vil sige, at det gætter sig til, hvad resten af farverne skulle være. En pixel har 10 bit information om røde farver. Næste pixel har information om grøn og så videre. Det bruger kameraet til at gætte sig til, hvordan de nødvendige 24 bit i hver pixel (8 bit til henholdsvis rød, grøn og blå) skulle have set ud.
Det betyder med andre ord, at hovedparten af det billede, som du får fra kameraet, er snyd. Hver pixel afleverer kun 10 bit information, men billedet rummer 24 bit. De 14 bit er ren gætværk.
Det er imidlertid ikke et stort problem. Som man kan se på billederne, så gætter kameraet ganske godt.
Selvom du ikke gemmer dine billeder i RAW, så arbejder G2 stadig med RAW bag forhænget. Gemmer du som JPEG, så laver G2 først en RAW billede i hukommelsen. Det bliver derefter farve-interpoleret, hvidbalancen korrigeres, der bliver eventuelt ændret skarphed og kontrast og så bliver det komprimeret. Bedste JPEG med G2 komprimerer 5:1.
Vælger du at gemme direkte som RAW, så springer kameraet alt det arbejde over. Det gemmer simpelt hen det, der kommer ud af CCD-chippen direkte. Der bliver ikke brugt hvidbalance, kontrast, skarphed og så videre. Alt det foregår i den software, der importerer og konverterer RAW billederne bagefter som Canon RAW Image Converter, Canons Twain driver eller 3. parts software som BreezeBrowser.
Farve-interpoleringen bliver også sprunget over. Den bliver udført i software på din pc i stedet for i kameraet.
G2 gemmer 2272 gange 1704 pixels. I bedste JPEG bliver det typisk til 2 megabyte. Et RAW billede fylder typisk omkring 2,8 megabyte. Det er overraskende lidt, man betaler ekstra for RAW. Det skyldes naturligvis også, at JPEG billedet er i 24 bit, der komprimeres voldsomt, mens RAW billedet er i 10 bit, der kun komprimeres lidt (uden kvalitetstab).
Det tager naturligvis lidt længere tid at gemme RAW på et CompactFlash kort, da filen er større, men det tager ikke længere tid at få billedet frem på LCD-skærmen – tværtimod. Det skyldes, at kameraet også gemmer en lille JPEG version af billedet netop til dette formål.
Et minus er dog, at det er svært at vurdere skarpheden i billedet, når man zoomer ind, da JPEG billedet bliver dårligt, når det forstørres.
Et RAW billede bliver placeret i to filer. En fil kaldet CRW (en forkortelse for Canon RAW), der rummer selve billedet samt en THM-fil, der rummer miniature-billedet samt EXIF- og IPTC-information.
Det værste ved RAW er den ekstra konverteringstid på pc’en. Jeg arbejder med en 700 MHz Athlon med 256 megabyte hukommelse, og den bruger cirka et minut på at konvertere ét billede. Man kan sætte den i gang med mange billeder på én gang – og tage en kaffepause – men det tager lang tid.
Et lille tip: Der findes andre muligheder end Canons værktøjer og BreezeBrowser. Der er faktisk en programmør, der har lavet et kommandolinje-program til Linux, der kan konvertere RAW til enten PPM (Portable Pixel Map) eller PSD (Photoshop). Programmet er gratis og leveres som kildekode, man selv skal oversætte.
Andre har flyttet koden til andre platforme. Den er ganske smart, idet man kan konvertere mange billeder ganske hurtigt. Programmet virker umiddelbart hurtigere end de visuelle værktøjer. Jeg målte tider ned til bare 20 sekunder pr. billede.
Billeder og illustrationer er fra Foveon, der er på vej med verdens første CCD-chip, der ikke er farveblind. Firmaets X3-chip kan se alle tre farver i alle pixels.
Originally posted 2020-05-19 13:15:03.
2 kommentarer til “Sådan virker Canons RAW”